Links naar websites over voeding en dieet

Algemeen

www.thuisarts.nl

Betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid, gemaakt door artsen. Over de meeste aandoeningen kun je hier informatie vinden en welke behandelwijzen er voor zijn. Ook leuke video’s over vele onderwerpen.


www.voedingscentrum.nl

Het Voedingscentrum biedt informatie over voeding en wil jou helpen om gezonder, duurzamer en veiliger te kiezen. Op de website is veel informatie over diverse ziektebeelden te vinden, maar ook over gezond leven en ene gezond gewicht. In de webshop kunnen diverse boeken en brochures besteld worden en op de receptenzoeker kun je je vele gezonde recepten vinden.


www.ahealthylife.nl

Deze site is een kennisplatform waarop onderbouwde informatie wordt gedeeld over voeding en gezondheid. Er wordt gestreefd naar een zo objectief mogelijk standpunt, waarbij voedingsvraagstukken vanuit verschillende kanten worden belicht. Oude dogma’s of eenzijdige berichtgeving in de media worden kritisch bekeken en een weerwoord op gegeven.


www.iamafoodie.nl

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. I’m a Foodie is hét collectief waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.

Ze staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie.


Maag- en darmklachten / allergie

www.mlds.nl

Website van de Maag Lever Darm Stichting, met informatie over (bijna) alle klachten en ziekten m.b.t. het spijsverteringsstelsel. Van relatief onschuldige klachten tot levensbedreigende ziekten kun je hier oorzaken, behandelmogelijkheden, en tips vinden wat je er zelf aan kunt doen.


www.fodmapfoodies.nl

De website voor iedereen met een prikkelbare darm, die met een vezelverrijkte voeding met weinig suiker en veel vocht geen klachtenverbetering ervaart: Boordevol informatie over het FODMaP-dieet, en vele FODMaP-arme recepten.


www.allergieplatform.nl

Op zoek naar meer informatie, kennis en handige tips voor leven met een allergie? Op deze website vind je het, of je nu een voedselallergie hebt, of een beroeps-, huid-, inhalatie-, insecten- of medicijnen allergie.


www.glutenvrij.nl

Website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, voor glutenvrije voeding en glutenvrij leven. Niet alleen voor mensen die coeliakie hebben (een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door het eten van gluten), maar ook voor mensen met een glutengevoeligheid/glutensensitiviteit (Non-Celiac Gluten Sensitivity, afgekort NCGS).


www.lactosevrijeten.nl

Op deze website vind je meer dan 300 lactosevrije recepten, veel tips voor lactose-arme en lactosevrije producten die in de supermarkt en online verkrijgbaar zijn, en blogs met informatie en tips waar je met een lactose intolerantie tegenaan loopt.

Hart en vaten

www.hartstichting.nl

Website van de Hartstichting met informatie over hart- en vaatziekten, gezond leven, onderzoeken en reanimatie.


www.zoutbeperkt.nl

Hier vind je veel informatie over het zout- en natriumarme dieet, en lekkere zoutarme recepten en producten. Naast recepten en informatie kun je er zoutarme producten bestellen die een basis leggen voor zoutarm koken.

Recepten

www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten

De receptensite van het Voedingscentrum biedt meer dan 2.000 lekkere, gezonde recepten. Makkelijk te maken, met vooral producten uit de Schijf van Vijf. Zoek een gerecht, of vul een ingrediënt in waarmee je iets wilt maken. Via filters verfijn je de zoekopdracht, zoals bereidingstijd, voor-, hoofd- of nagerecht en of het binnen een bepaald dieet moet passen.


supersnelgezond.nl/gezonde-recepten

De gezonde recepten op Supersnel Gezond bevatten allemaal weinig zout, weinig verzadigd (verkeerd) vet, weinig bewerkte/geraffineerde koolhydraten en veel groente en fruit. Daarnaast is

elk recept binnen 15 minuten te bereiden.


www.karlijnskitchen.com

Voor de mensen die FODMaP-arm moeten eten, is dit ene geweldig leuke en praktische website, met vele recepten voor ontbijt, lunch, diner, gezonde tussendoortjes, en taart & zoetigheid. Ook kun je er weekmenu’s vinden.


www.fodmapfoodies.nl/recepten-fodmap-dieet

Ook deze website bevat enorm veel recepten die passen binnen een FODMaP-arm dieet.


missglutenvrij.nl

Recepten voor glutenvrije ontbijtjes, lunches, salades, pasta & pizza en andere avondmaaltijden, desserts, tussendoortjes, hapjes & snacks en taart & gebak.


glutenvrijlactosevrij.nl

Informatie over en vervangers voor gluten en lactose, recepten voor gluten- en lactosevrije maaltijden en taart & zoetigheid, èn handige kookboeken voor gluten- en lactosevrij eten.