ACT - coaching: Dé weg naar gedragsverandering!

ACT staat voor Acceptance en Commitment Therapie (of Training) en is een wetenschappelijk bewezen vorm van gedragstherapie.


Waarschijnlijk weet jij ook wel wat je moet doen om gezond te leven, en lukt je dat ook voor even, maar val je uiteindelijk altijd weer terug in je oude gewoonten. Het volgen van een dieet, of adviezen en instructies van anderen (denk aan een boek of een voedingscoach) werken onvoldoende voor een blijvend effect op gewenst gedrag. En daarom doen wij het anders dan je gewend bent van een diëtist.


Gedragsverandering is namelijk ontzettend moeilijk. Voor jou, je buurman, voor ons, voor iedereen. Dat heeft te maken met het feit dat wij mensen voor het grootste deel van de tijd op de automatische piloot leven.

Denk maar aan de dingen die je vandaag hebt gedaan. Over veel dingen hoefde je niet eens na te denken terwijl je ze deed. En leven op de automatische piloot voelt ook nog eens heel erg comfortabel.


Wil je een dagelijkse gewoonte afleren of veranderen, ontstaat er weerstand. Er kunnen vervelende gedachten opkomen of een onrustig gevoel, dat pas weg gaat op het moment dat jij toegeeft aan die gewoonten, door toch weer te gaan eten, of toch weer te lang door te gaan met werken bijvoorbeeld.

Het is dus heel belangrijk dat wij jou leren om met die weerstand om te gaan.


Je leert stil te staan en te kiezen op basis van wat jij persoonlijk belangrijk vindt. Waarom wil je afvallen, aankomen of anders met eten omgaan? Waarom is dat belangrijk voor jou?

Wij zijn getraind om jou vaardigheden aan te leren, om met jouw weerstand en je valkuilen om te kunnen gaan. Zodat jij geen spreekwoordelijk "stok achter de deur" meer nodig hebt om nieuw gedrag vol te houden.

Met ACT leer je vaardigheden om het leven op de automatische piloot te doorbreken zodat je bewuster gaat leven en je bewuste keuzes gaat maken, ook op de lastige momenten.

Daarom gaat een deel van de tijd in de consulten dus op aan uitleg en oefenen.


ACT-coaching is wellicht iets voor jou, als je je in bovenstaande herkent.


Kortom,

  • wil je afvallen of aankomen,

  • heb je een verstoorde relatie met eten, zoals emotie-eten, eten uit verveling of onrust of een beginnende eetstoornis (anorexia, boulimia of Binge Eating Disorder)

  • heb je een chronische aandoening,

  • of wil je gewoon beter voor jezelf zorgen en gezonder gaan leven;

met ACT leer je om keuzes te maken en doelen te stellen die jou dichter brengen bij wie en wat jij echt belangrijk vindt!Nicole en Tjitske zijn aangesloten bij het Act en Leefstijl Netwerk. Voor meer informatie, zie https://www.act-en-leefstijl.nl/In onderstaande filmpje wordt helder en kort nogmaals uitgelegd wat ACT-coaching inhoudt.

act_leeftstijl_-_video_465.mp4